Java’da JPasswordField, kullanıcıdan gizli (şifre) metin girişi almak için kullanılan bir Swing bileşenidir. İşte JPasswordField kullanımı ve basit bir örneği:
import javax.swing.JFrame; import javax.swing.JLabel; import javax.swing.JPasswordField; import java.awt.FlowLayout; public class JPasswordFieldExample { public static void main(String[] args) { JFrame frame = new JFrame("JPasswordField Örneği"); frame.setSize(300, 200); frame.setDefaultCloseOperation(JFrame.EXIT_ON_CLOSE); frame.setLocationRelativeTo(null); frame.setLayout(new FlowLayout()); JLabel label = new JLabel("Şifreniz: "); JPasswordField passwordField = new JPasswordField(20); // 20 karakter uzunluğunda bir JPasswordField oluşturulur frame.add(label); frame.add(passwordField); frame.setVisible(true); } }
Bu örnekte, bir JFrame oluşturulur ve başlık (setTitle()
), boyut (setSize()
), kapatma işlemi (setDefaultCloseOperation()
) ve konum (setLocationRelativeTo()
) belirlenir. FlowLayout kullanılarak bileşenlerin sıralanması ayarlanır.
Bir JLabel oluşturulur ve “Şifreniz: ” metnini içerir. Ardından, JPasswordField oluşturulur ve 20 karakter uzunluğunda ayarlanır. JPasswordField, kullanıcının şifresini gizli bir şekilde girmesini sağlar.
Son olarak, JLabel ve JPasswordField JFrame’e eklenir ve JFrame görünür hale getirilir.
JPasswordField, metin girişi almanın yanı sıra metni okumak ve işlemek için yöntemlere sahiptir. getPassword() yöntemiyle girilen şifreyi bir char dizisi olarak alabilirsiniz. Şifreyi işledikten sonra, char dizisindeki veriyi temizlemek için önlem almanız gerekebilir.
JPasswordField, şifre girişi için ek özellikler sunar. Örneğin, setEchoChar() yöntemiyle kullanıcıya gösterilecek karakterin özel bir karakter olmasını sağlayabilirsiniz (varsayılan olarak ‘*’ karakteridir). Ayrıca, getPassword() yöntemiyle alınan şifreyi doğrulama gibi işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.